Monday, November 26, 2012

menu tengahari-ayam, bilis dan buncis

salam.

hari ni masuk minggu ke-2 dok umah berdua dengan somi. setelah siap kelengkapan dapur, semalam first time dapur che kiah berasap..semalam menu ringkas je sup ayam. hari ni menu lunch untuk somi balik makan ialan ayam black pepper, sambal bilis kentang dan kacang buncis masak telur..
ni baru ada masa nak rest jap sebelum projek popia jap gi..hehe nak bagi kat jiran sebelah rumah sebagai tanda perkenalan..dah seminggu duduk pun masih tak kenal sape jiran..hehe..

okay ni antara gambar yang sempat di snap;
ayam black pepper

sambal bilis kampung
buncis masak telur kari
ni je la yang mampu buat, dah masak banyak2 malam ni panaskan je..hehe.


RESEPI AYAM BLACK PEPPER

*Bahan-bahan:
ayam dipotong sederhana
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
halia
serbuk lada hitam
lada hitam ditumbuk kasar
sedikit garam
serbuk kunyit 
kicap
sos tiram
 tomato (jika suka)

*Cara-cara:

1.perap ayam dengan kunyit dan garam sekejap kemudian goreng garing.ketepikan.
2.tumis bawang, halia, hingga naik bau kemudian masukkan bahan lain kecuali ayam dan tomato.
3. masukkan ayam beserta tomato. 
siap untuk dihidang.

taraaa. selamat mencuba!

6 comments:

Kekzamanis said...

Terliur weyh tengok ayam black paper tu.. Buleh try ar pasnim.. Nyum2! ^^,

Izyan Alias said...

bilis masak kg tu cane k.za? sedapnye...

Izyan Alias said...

best la org dpt msk utk hubster.. kite xde stove lg.. mkn je la salad and sardine sandwich.. sian hubster kite. hehe..

noor hasliza zainul abidin said...

miza: try2 hehe best2 buat byak2 makan sampai malam..haha

noor hasliza zainul abidin said...

egee: bilis tu goreng sedikit garing je dulu, ketepikan, pahtu tumis bawang2 dgan cili kampung, teruk kentang sikit..hehe..

noor hasliza zainul abidin said...

hehe cepat2 beli stove..nanti mesti hari2 mau masak..

Post a Comment